Masaža za bolečine v križu

Bolečine v križu se pojavijo skoraj pri 75% odraslih in povzročijo zelo veliko bolniških odsotnosti. Običajno gre za manjše poškodbe, ki so posledica dviga težkega bremena, nerodnega giba, dela na vrtu ali kakšno drugo podobno dolgotrajno sklanjanje, kjer so tkiva v križu nepravilno obremenjena in pride do mikro poškodb.

Bolečine v križu

V tem članku si bomo pogledali kakšni so najbolj pogosti vzroki za bolečino v križu, kakšni simptomi se pojavljajo ob določenih težavah in načine, kako si lahko pomagamo sami, v kakšnih primerih je potrebna zdravniška pomoč in v katerih primerih lahko pomagamo s strokovno masažo.
Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6305160/

Kaj točno je križ?

Najprej razjasnimo kaj pomeni bolečina v križu. Velikokrat pogovorno rečemo, da nas boli križ, v resnici pa mislimo, da nas boli hrbtenica.

Tukaj govorimo o bolečinah v križu, kot o bolečinah v ledvenem delu. V nadaljevanju točno razložimo kaj to pomeni.

Se pravi anatomsko gledano delimo hrbtenico na:

  • vratni del (vrat)
  • prsni del (kjer je prsni koš)
  • ledveni del (tik pod rebri, kjer so ledvice)
  • križni del (del kjer imaš medenico, trtico)

Bolečine v križu pogled

Kadar rečemo, da boli križ, mislimo 5 vretenc ledvenega dela (od L1 do L5). V spodnjem delu hrbta je veliko struktur, ki lahko povzročajo bolečine ali prispevajo k njim, vključno z mišicami, mehkim vezivnim tkivom, vezmi, krvnimi žilami, živci, sklepi, diski in kostmi.

Najpogostejši vzroki za bolečine v križu

Obstajata dve vrsti bolečin v križu:

  • Akutne bolečine v križu (trajajo od 4 do 12 tednov)
  • Kronične bolečine v križu (vse kar traja dlje od treh mesecev)

Vzroki za nastanek ostre bolečine v križu so lahko nesreča, travma, napačno dvigovanje težkih bremen, bolezensko stanje, starostne spremembe, genetika, dehidrirano telo.

Večjo možnost za težave s križem imajo osebe s prekomerno težo, osebe, ki kadijo in osebe, ki se ne gibajo redno.

Najpogostejši in manj resni vzroki za bolečine v hrbtu so lahko mišična preobremenitev, hernija diska ali degenerativni artritis, včasih pa se vse to poveže zaradi desetletij obrabe in povzroči to, kar imenujemo ledvena hrbtenična stenoza.

Več vzrokov za bolečino v križu si lahko pogledate tukaj:
https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Low-Bac k-Pain-Fact-Sheet
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872656/

Diagnostika bolečin v križu

Veliko vzrokov lahko vpliva na nastanek ostre bolečine v križu, zato je potrebno najprej ugotoviti kaj se dogaja.

Stranko vprašamo kdaj se je bolečina začela, ali je počela kaj posebnega, kaj počne v službi/prostem času, ali bolečina čez dan pojenja ali se stopnjuje, ali se širi v kakšen drug del telesa, ali se pojavljajo bolečine še kje drugje v telesu, ali se pojavlja otrplost in mravljinčenje v nogah, ali ima občutek, kot da kakšen del telesa ne čuti dobro, ali se pojavlja bolečina v eni točki ali se pojavlja na območju.

Preverimo tudi gibljivost in odzivnost tkiva, kako izgleda hoja, preverimo položaj medenice, kolen, stopal, preverimo položaj ostale hrbtenice, vratu, glave itn.

Če imate kakšne rentgenske ali druge izvide, pregledamo tudi te.

Hernija ali izbočen disk

Če disk zdrsne s svojega mesta, lahko pritisne na hrbtenične živce in pogosto povzroči bolečino, ki je lahko huda in povzroči draženje išiasnega živca. Draženje lahko povzroči ostre bolečine, tudi mravljinčenje, šibkost in otrplost nog.

Bolečine v križu in hernija ali izobčen disk

Več o disk herniji najdeš tukaj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/

V primeru blage hernije, je možno opravljati masaže, ampak zgolj kot sproščanje tkiv (glej točko spodaj). V vsakem primeru priporočamo obisk pri zdravniku in zdravniško zdravljenje.

Tukaj je narejena obsežna raziskava, da je masaža pri usposobljenem terapevtu, varna izbira tudi pri takšni diagnozi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4145795/

Za primer bolečin v križu, zaradi disk hernije priporočamo preventivno masažo.

Rezerviraj preventivno masažo

Mišični krči

Ti se pojavijo hitro in nenadno, ko se mišice hrbta krčijo, da bi vas zavarovale. S krčenjem/stabilizacijo poskusijo preprečiti, da bi padli ali da bi se vam poškodovala tkiva v tem območju. To se lahko zgodi, ko na hitro vstanete, nepravilno poberete težko stvar ali pa se zgolj nepravilno zasukate. Da pride do mišičnega krča je potrebna ena velika nenadna sila, ali pa konstantna izpostavljenost majhnim nepravilnim silam (npr delo za trakom, vstajanje iz avta ipd.)

Bolečine v križu, ki nastanejo zaradi mišičnih krčev, lahko zelo omilimo z ustreznimi tehnikami masaže, miofasialnimi tehnikami in protibolečinskimi vajami.

Dokazano je, da masaža globokih tkiv pomaga pri zmanjšanju kroničnih bolečin in ima dolgoročne učinke.

https://www.researchgate.net/publication/228088433_A_comparison_of_the_effects_of_deep_tissue_massage_and_therapeutic_massage_on_chronic_low_back_pain

Kadar je vzrok bolečine v mišicah, priporočamo intenzivno obravnavo, kjer sproščamo globoka tkiva in pokažemo primerne vaje, ki jih lahko delate doma.

Rezerviraj intenzivno obravnavo

Hrbtenična stenoza

Ko zoženje hrbtenice pritiska na živce in hrbtenjačo, lahko povzroči ostre bolečine v križu in včasih šibkost ali otrplost nog.

Redna vadba, zdravila ali injekcije, v nekaterih primerih lahko tudi operacija, situacijo olajšajo.

Bolečine v križu in hrbtenična stenoza

Artritis

Ankilozirajoči spondilitis je avtoimunska bolezen, pri kateri se vname območje kolčnega in sakroiliakalnega sklepa, ki povezuje medenico in spodnji del hrbtenice, kar povzroči bolečino in močno togost. Tudi druge vrste artritisa, vključno z osteoartritisom in psoriatičnim artritisom, povzročajo bolečine v križu.

Bolečine v križu zaradi artritisa lahko običajno zdravimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ali drugimi zdravili proti bolečinam. Zdravimo jih lahko tudi z zdravili, ki modulirajo vaš imunski sistem, vendar le, če bolečino povzroči psoriatični artritis ali ankilozirajoči spondilitis. Masaža se toplo priporoča, kot način za lajšanje bolečin in da bolezen ne napreduje tako hitro.

Drugi vzroki za bolečine v križu

Včasih je lahko vzrok za bolečino, ki jo čutite v križu, čisto drugje. Morda so krivi ledvični kamni, endometrioza, utrujenost mišic zaradi pretirane fizične aktivnosti, fibromialgija, lahko tudi tumor.

Tudi nosečnost je lahko vzrok za bolečine v hrbtenici, saj dodatna teža naredi veliko spremembo v telesu. Vzokov je lahko zelo veliko, zato ob konstantni bolečini, ki traja dlje časa ali ostri bolečini, ki vam onemogoča gibanje, vedno priporočamo obisk zdravnika in posvetovanje z njim.

Kako lahko masaža pomaga pri bolečinah v križu

Bolečina je mehanizem, ki nas varuje

Kot smo omenili zgoraj, vsa tkiva v telesu opravljajo določeno nalogo. Kadar se naš sistem znajde pod določeno grožnjo (nevarnost padca, preobremenitve, stres, velika čustva, dvigovanje bremena ipd.), se aktivirajo sistemi, ki nas zavarujejo (https://myofitclinic.com/pain-as-a-protective-mechanism/).

Bolečina v križu je mehanizem, ki nas varuje

V času, ko smo še živeli v jamah, je bilo preživetje in zelo velikega pomena. Danes je tovrstnih življensjkih nevarnosti precej manj, pojavile so se pa nevarnosti v smislu načina življenja, ki našemu telesu res ne odgovarja.

V službah smo po več ur v statičnih pozicijah (sedimo, stojimo), ponavljamo ene in iste gibe (tipkanje po tipkovnici, klikanje miške vedno z istim prstom, vstajanje iz avta na isto nogo, delo za tekočim trakom, gledanje v telefone, držimo telefon z isto roko/ramo,nosimo torbice na isti rami itd.), tudi v prostem času se precej manj gibamo kot smo se tisoč let nazaj (posedamo na sedežnih, gledamo televizije, igramo računalniške igrice, srfamo po telefonu).

Bolečine v križu statične pozicije

Pri težavah s križem je zelo velikega pomena kvalitetno gibanje in koliko smo sposobni aktivirati mišice trupa, da stabiliziramo našo držo oziroma pravilno izvajamo gibe, ki nam jih način dela naroča.

Ker tega ni, se morajo mehanizmi zavarovanja zelo velikokrat aktivirati. Kadar pa se enkrat ta mehanizem aktivira, lahko traja tudi po več tednov, da napetost popolnoma popusti. Napetost popusti samo v primeru, da se naše telo in živčni sistem počuti popolnoma varnega in ne vidi več potrebe, da zavaruje določen del telesa, npr. Križ.

Če pa se ta grožnja (statične pozicije, ponavljanje enih in istih gibov itd.) konstantno ponavljajo, pa se samo utrjuje to varovanje in prej ali slej to začutimo kot ostro bolečino v križu.

Masaža pospeši celjenje tkiva in lahko učinkuje protibolečinsko

Tukaj nastopijo masažne terapije in protibolečinske vaje. Ko pridete k nam, pogledamo izvide, če jih imate, vam pogledamo držo, se točno pogovorimo kaj se dogaja v telesu, kako dolgo vas boli, kaj počnete v službi in doma, poskusimo najti vzrok in nato skupaj določimo potek masažne terapije, ki vam bo olajšala bolečino v križu.
Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3091428/

Z masažno terapijo ustvarimo varno okolje, v katerem se vi in vaša tkiva počutijo dovolj varne, da se sprostijo in da začne napetost popuščati. Kadar se vaš živčni sistem globoko sprosti, je učinek zelo velik in dolgotrajen. Zato je potreben poseben postopek dela, da dosežemo ta nivo sprostitve.

Masaža proti bolečinam v križu

Drugi efekt masaže je prekrvavitev, tkiva se veliko hitreje regenerirajo in celijo, če imajo normalen pretok krvi, saj kri prinaša na poškodovana, vneta mesta, hrano in kisik, ki pospešujeta celjenje in pripomore k hitrejšemu zmanjšanju bolečin v križu. Tretji efekt masaže je odstranjevanje odpadnih snovi, ki se nabirajo kot stranski produkti na bolečih mestih. Če ste kdaj videli zvit gleženj, ste najbrž opazili zelo veliko oteklino, ki nastane zaradi poškodbe. Podobno se dogaja tudi kjer koli drugje v telesu, kadar pride do preobremenitve tkiva ali poškodbe, vendar so to mikro-poškodbe. Če želimo, da se bo gleženj čim prej pozdravil, moramo drenirati to oteklino, da ga bomo lahko začeli premikati, da se bodo tkiva pravilno zacelila. Enako je nujno, da se ob bolečinah v križu, tkivo drenira, da se lahko začne postopek celjenja.

Več o učinkih masaže si preberi tukaj: https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-massage-therapy-for-health-purposes

Vaje utrdijo vzorec pravilnega gibanja

Zelo velik pomen so tudi vaje, ki dokazano pomagajo.
Pomagajo vam ojačati strukture in utrditi pravilen gib, ki bo na dolgi rok preprečil, da bi se takšne vrste bolečin v križu znova ponovile. Zato pri nas poleg masažnih terapij, pokažemo tudi vaje, ki so primerne posebej za vašo situacijo in jih lahko izvajate sami doma.
Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963038/.

Vaje proti bolečinam v križu

Veliko teh vaj delimo tudi na naših FB in IG profilih, lahko pa se prijavite na e-novice, kjer boste ekskluzivno prejeli vsak teden en komplet vaj, ki jih boste lahko izvajali v tekočem tednu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Sign in
Close
Cart (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.