[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””][/fusion_dropcap]15 PRAVIL KAKO JESTI ZDRAVO V RESTAVRACIJAH

Kadar se odločimo, da bomo bolje poskrbeli za svoje zdrave in življenjski slog, je ena izmed najpomembnejših stvari prenova načina prehranjevanja. Kadar ste v svoji kuhinji, se je teh načel veliko lažje držati, sploh kadar se že navadite zdravo jesti in počistite svojo kuhinjo vsega kar ne spada notri. Toda večina nas ne je vseh obrokov doma.
Kosila in večerje so običajni načini druženja s prijatelji, praznovanj rojstnih dnevov in ostalih raznih pomembnih dogodkov. Pravzaprav, kadar potujete, ste povabljeni na poslovna kosila, ali pa ste enostavno lačni, kadar niste doma – je neizogibno, da jeste zunaj.
Ali je v restavracijah sploh mogoče jesti zdravo?

ZAKAJ JE TEŽKO JESTI ZDRAVO, KADAR JEMO ZUNAJ?

Večina nas ve, da bi se morali izogibati procesirani in predelani hrani, kot so npr. ocvte jedi, jedi s sirom, mastne omake ipd. Toda marsikdaj so lahko stvari skrite, če jih ne poznamo dovolj.
Pri izbiri solate si mogoče mislite, da ne morete kaj veliko zgrešiti, kajne? Kaj pa če vam povemo, da so lahko solate, prevsem zaradi polivk, zelo neposrečena in izjemno kalorična izbira. Večina restavracij ne ponuja informacij o hranilnih vrednostih hrane. Če prepustite izbiro restavracije drugim, se lahko znajdete v situaciji z zelo omejeno izbiro možnosti zdrave hrane.
Seveda veliko vlogo igra tudi socialni vidik in pritisk, ki pride z zdravim načinom prehranjevanja – nihče si ne želi biti glavni komplikator pri naročanju večerje, ali pa naročati čisto drugo hrano, kot jo uživa družba, saj tako tvega, da je tarča posmeha, tvega, da ga zaradi takšnega obnašanja ne vabijo na druženje in vse to lahko poveča težavno prehranjevanje zunaj.
Težko je tudi vedeti, na kakšen način je hrana v restavracijah pripravljena. V večini imajo kuharji glavno poslanstvo, da za najnižjo možno ceno, ustvarijo najboljši možni okus. To pogostokrat pomeni nizko kakovostno kuhinjsko olje in ogromna količina soli, skupaj z dodatki, ki dajo jedem močan okus – siri, paniranja, omake.
Toda še je upanje, tudi če jeste zunaj, je možno najti zdrave oz približno zdrave opcije. Berite dalje, da najdete skrite trike, kako brez odrekanj in kompliciranja izberete boljšo hrano zase.

15 NASVETOV KAKO JESTI ZDRAVO ZUNAJ

1. Vnaprej preglejte meni
Če že vnaprej veste, kje boste večerjali, poglejte spletno stran restavracije in preverite ali imajo dostopen meni. Zdrave vsakodnevne restavracije ponavadi nudijo informacije o hranilnih vrednostih oziroma o sestavi jedi, pa tudi skoraj vsaka restavracija danes že ima na spletu dostopen meni.
2. Vnaprej pokličite in vprašajte
Če najdete meni na spletu, ni pa informacij o sestavi jedi, pokličite restavracijo in se pozanimajte ter vprašajte ali je mogoče določeno jed prilagoditi tako, da bo ustrezala vašemu načinu prehranjevanja.
Dandanes so restavracije veliko bolj seznanjene z raznimi alergijami na hrano in so vajene posebnih zahtev. Če jih vnaprej obvestite o prihodu in o posebnih željah oz prilagoditvah, se boste veliko bolje počutili na večerji, ne bo se vam potrebno posebej izpostavljati (če ne želite), olajšali boste delo osebju (mogoče ne poznajo stvari, ki jih sprašujete ali pa imajo mogoče ogromno gnečo in se vam zato ne morejo toliko posvetiti).
3. Izbirajte restavracije, ki so verjetno bolj zdrave
Restavracije, ki oglašujejo, da uporabljajo lokalne izdelke, da uporabljajo sestavine, ki so jih pridelali okoliški kmetje, ekološko hrano, imajo verjetneje bolj kakovostne sestavine in se znajo bolje prilagoditi posebnim zahtevam.
4. Privoščite si prigrizek pred odhodom
Če pridete v restavracijo lačni, vas bodo bolj mamile nezdrave stvari.
Da ne pride do tega, si privoščite prigrizek približno eno uro preden greste jesti ven. Prigrizek naj bo majhen, v obliki kuhanega jajca, skodelica zelenjave s humusom, krhlji jabolka z žličko arašidovega masla ipd. Tako potešeni se boste lažje obvladovali in ne boste nekontrolirano naročevali hrano iz menija.
5. Poskusite s ”paleo dieto”, kadar jeste zunaj
Upoštevanje načel paleo diete, kadar jeste zunaj, vam bo pomagalo odstraniti veliko problematičnih sestavin, kot so rafinirani ogljikovi hidrati v obliki testenin in riža, sira in sladkih sestavin. To pomeni, da bo vaš obrok sestavljen iz okusne zelenjave in mesa.
6. Preverite kako je hrana pripravljena
Nekatere metode kuhanja so boljše kot druge. Iščite obroke, ki so pečeni, prepraženi, pečeni na žaru, kuhani, poparjeni ali dušeni. Alarm pa naj sprožijo, če je obrok hrustljav, ocvrt, paniran ali polit z omakami (helou moka, mastno cvrtje in poceni rafinirano olje!).
7. Spoprijateljite se z natakarjem
Če boste vnaprej preverili meni, boste vedeli kakšne opcije imate na voljo. Kadar ste v dvomih, prijazno vprašajte. Večina gostincev z veseljem poskrbi, da ustreže vašim željam (v razumnih merah seveda!). Ne pozabite pa na koncu trud in dodatno pomoč, nagraditi z lepo napitnino.
8. Ne jejte kruha
Košarica s kruhom je ena najbolj zlobnih stvari, ki preži na nas v restavraciji. To je odličen način, da se napolnite s prazimi kalorijami, še preden pride vaša jed. Če je le možno, preskočite kruh, slane oreščke, čipse in podobne skušnjave pred obrokom. Osebno največkrat kar zavrnem kruh, ko ga prinesejo na mizo, tako da odstranim skušnjavo iz vidnega polja.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text]

Jesti zdravo, kadar jemo zunaj, je lahko izziv, vendar so nam lahko v veliko pomoč priprava in pametne odločitve.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

9. Jejte solato
Solata kot predjed je zelo pameten način kako zaužiti zdrave sestavine – če izberete dobro, seveda. Odločite se za solato z veliko listnatega zelenja, surove zelenjave in z nekaj malega dodatkov surovih oreščkov in semen. Če solato mešajo v kuhinji, potem prosite za polivko z oljem in kisom; lahko prosite, da vam prinesejo polivko posebej ali pa, kot je običajno v veliko restavracij, si lahko sami zmešate solato.
Težava pri solatah, na katero naleti marsikdo je solata, ki je polna procesiranega mesa v obliki koščkov salame, ocvrtega piščanca ali drugega mesa, soljenih ali praženih oreščkov in semen (ki jih pogosto pražijo z nezdravimi olji), kruhovih kock, pečene slanine, sira in polivk, ki so polne sladkorja, majoneze in kalorij.
10. Preskočite juho
Čeprav se zdi juha zdrava izbira, so te, ki jih dobite v večini restavracij narejene z ogromno smetane, masla, sira, da dobijo žametno kremasto teksturo. Razen, če je mineštra, obara ipd. narejena z jušno osnovo (tekočina ni kremna), raje preskočite juho.
11. Naročite zdravo zamenjavo
Namesto riža za prilogo, naročite popečeno zelenjavo. Če jeste mehiško hrano, se bolj osredotočite na meso, zelenjavo in omako iz avokada in na salso, kot pa na sirne omake in riže ter tortilje kot prilogo. Jeste hamburger ali pico? Preskočite krompirček in prosite za zelenjavo ali solato. Osredotočite se na uživanje glavnega dela jedi, nepotrebne dodatke pa zamenjajte z nečim bolj prijazinim vaši postavi.
12. Naroči zelenjavo pri vsem možnem
Večina nas ne zaužije dovolj zelenjave na dnevni bazi. Tako, da kadar jeste zunaj, se dobro založite z zelenjavo. Prosite za dvojne ali celo trojne porcije zelenjave ter se tako napolnite z dobrimi hranili in uporabljajte ta najbolj enostaven trik, kadar želite jesti bolj zdravo.
13. Preskočite sladko pijačo, raje naročite vodo
Zakaj bi pili kalorije, če jih lahko jeste? Preskočite gazirane pijače in sadne sokove in raje pijte vodo. To vam bo pomagalo, da se počutite polne, ne boste tako hitro planili po hrani, poskrbeli boste, da bodo možgani dobili sporočilo, da je želodec že zapolnjen.
Moj najljubši trik, ki ga uporabim, kadar ne morem piti vode – včasih pač enostavno ne gre – naročim si kakšen zeliščni čaj (največkrat meta ali zeleni čaj) ter prosim za nekaj kock ledu s katerim si čaj ohladim. Čaja ne sladkam, včasih dodam limono. Super izbira, poleg vode ali namesto vode z okusom, ki ni nič drugega, kot sladkana voda.
14. Modro izbirajte alkohol
Če pijete alkohol, izberite rdeče vino ali temno pivo – to ima lahko celo pozitivne učinke na vas. Ali pa alkohol, ki je svetle barve in ga lahko zmešate z mineralno vodo ali vodo z limono oz limeto.
Razne sladke mešanice in koktejli, opustošijo vaš krvni sladkor in prispevajo k temu, da boste naslednji dan imeli mačka.
Ne glede na to, kateri alkohol izberete, pijte v zmernih količinah. Samo nekaj kozarcev lahko zelo hitro podvoji zaužito količino kalorij pri obroku.
15. Delite glavno jed ali pa si jo ustvarite po svoje
Porcije v restavracijah so lahko ogromne in, ko jo imate enkrat pred sabo, je velika verjetnost, da jo boste celo pojedli. Namesto tega ravnajte ekonomično, privarčujete nekaj denarja in zmanjšajte kalorije, tako da delite jed še z nekom.
Če niste tip, ki bo delil hrano, razmislite o naročanju dveh predjedi ali si ustvarite glavno jed tako, da izberete predjed in prilogo. Večina restavracij ponuja dosti zelenjavnih prilog in kadar jih kombinirate s predjedjo, so običajno dovolj velike, da nasitijo tudi najbolj lačne.
ZAKLJUČEK
Jesti zdravo, kadar jemo zunaj, je lahko izziv, vendar so nam lahko v veliko pomoč priprava in pametne odločitve.
Raziščite restavracije, menije in zdrave opcije, pred svojim prihodom.
Preskočite košarice s kruhom in drugo ”brezplačno” hrano; raje posezite po solati in mineštram na osnovi čiste juhe.
Prosite za dodatne porcije zelenjave pri vsem. Ne pijte kalorij! Če boste uživali alkohol, izberite rdeče vino, temno pivo ali svetlo žanje, preskočite sladke mešanice in koktejle. Delite svoj obrok na pol, kadar ne jeste sami ali pa si oblikujte svojo glavno jed iz predjedi in prilog.
Uživajte in dober tek.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Sign in
Close
Cart (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.