Vse kar morate vedeti o prebavnih encimih

ENCIMI
V naravi človeka je, da proizvaja prebavne encime, s katerimi razgradimo hrano in jo telo uporabi za energijo, gradnjo celic… Encimi pa se nahajajo tudi v hrani, vendar pa je težava današnje prehrane procesirana in kuhana hrana, v kateri se ti encimi skoraj povsem izničijo. Zato se mora naše telo za razgradnjo hrane skoraj v celoti zanašati na proizvodnjo encimov v lastnem organizmu, ki pa s starostjo začne slabeti oziroma se “iztroši”.
INTOLERANCE
Obstaja veliko različnih encimov in vsak ima svoj namen. Včasih se pri kateri osebi preprosto pojavi pomanjkanje katerega od encimov in tako ni zmožen prebavljati določene hrane. Na primer, da nekomu primanjkuje encima laktaze, bo s časoma vedno težje prebavljal mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo. S časom pa to lahko vodi v laktozno intoleranco.
Pozor, ne zamenjujte intoleranc z alergijami. V primeru, da je oseba alergična, ji prebavni encimi ne bodo pomagali, saj telo neko določeno hrano zazna kot tujek in se nanjo odzove z alergijsko reakcijo!
PREHRANSKA DOPOLNILA Z ENCIMI
Dobra novica, za vse tiste, ki sedaj zaradi intolerance niso smeli zaužiti določene hrane ali pa sumite, da težje prebavljate nekatere vrste hrane ali vam hrana povzroča nelagodje in težek občutek, je dodajanje prehranskih encimov v svoj vsakdan. Izboljšali boste svojo prebavo in s tem preprečili nelagodje po zaužitju hrane. Izognili se boste občutku teže in napetosti v trebuhu in vseh ostalih težav, ki jih imate (napenjanje, slabost, driska, zaprtost). Prav tako pa boste s tem povečali izkoristek hrane, saj bo telo sposobno uporabiti hrano, ker bo razgrajena na molekule primernih velikosti za vsrkanje v krvni obtok.
ENZYMEDICA
V ekološki trgovinici Masažnega terapevtskega centra Tamara vam nudimo encime ENZYMEDICA. V kolikor je to mogoče so rastlinskega izvora in veganski. Zraven pa so izdelani tako, da učinkujejo skozi celoten prebavni trakt.

Pozor, ne zamenjujte intoleranc z alergijami. V primeru, da je oseba alergična, ji prebavni encimi ne bodo pomagali, saj telo neko določeno hrano zazna kot tujek in se nanjo odzove z alergijsko reakcijo!

NA KAJ PAZITI PRI IZBIRI ENCIMOV?
Če se odločite za prehransko dopolnilo z encimi, zaradi slabe prebave ali pa ker želite izboljšati izkoristek zaužite hrane je potrebno vedeti nekaj osnovnih dejstev, ki vam bodo pomagala, da izberete idealno dopolnilo za vas, s tem pa najboljše učinke.
Pri izbiri encimov imate na voljo encime zgrajene na rastlinski osnovi ali živalski. Boljša izbira so rastlinski, saj živalski ne zdržijo skozi celoten prebavni trakt brez sintetične ovojnice/kapsule. Rastlinski pa so zgrajeni tako, da delujejo v vseh pH vrednostih od rahlo bazičnega skozi požiralnik do zelo kislega v želodcu in spet bazičnega v črevesju. Dobro je, če izberete veganske encime, ki zraven vsebujejo le vodo in celulozo.
Rezultati ob jemanju encimov so lahko vidni v 3-4ih dneh, včasih malo dlje. Če izboljšanja ni pa to pomeni, da telo potrebuje večji odmerek. V primeru, da pa se ob jemanju pojavi razdražen želodec (ob jemanju proteaz), je potrebno odmerek zmanjšati.