[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””][/fusion_dropcap]5 SESTAVIN, KI POSPEŠIJO CELJENJE (IN JIH IMATE V KUHINJI)

V poletnem času se nas večina odpravi na plažo, v hribe, imamo piknike na prostem in uživamo v toplih večerih… a močnejše sonce s seboj prinese tudi sončne opekline, saj se lahko te pojavijo kljub uporabi sončne kreme.
Medtem ko je nekaj izpostavljenosti UV-žarkom ključne, da dobimo dovolj D vitamin, ugodno vpliva na počutje in celo izboljša nekatere kožne bolezni (akne, atopijski dermatitis, lahko tudi luskavico…), pride po daljši izpostavljenosti do težav, kot z vsako dobro snovjo s katero pretiravamo. Sončne opekline poškodujejo kožo, pospešijo njeno staranje in hkrati povečajo možnosti za nastanek kožnega raka.
Vseeno pa, da pozdravite opečeno kožo ne potrebujete iti dlje od kuhinje, kjer lahko kožo učinkovito pozdravite na naraven način.
KAJ JE SONČNA OPEKLINA?
Standardna sončna opeklina se pokaže z otečeno kožo, ki se pojavi pri prekomerni izpostavljenosti soncu in traja nekaj dni.
Zanimiva dejstva o sončnih opeklinah:
-če izpostavimo močnemu soncu svetlo polto osebo, lahko ta dobi opeklino v manj kot 15 minutah, medtem, ko bo lahko temnopolta oseba enaki jakosti sonca izpostavljena tudi več ur brez opeklin.
-Proces opekline se v koži prične veliko prej, kot ga lahko sami zaznamo s prostim očesom, lahko celo več ur.
-Traja tudi do 24 ur, da se opeklina na površini kože popolnoma razvije.
VZROKI ZA NASTANEK SONČNIH OPEKLIN
Če na soncu preživimo preveč časa brez oblačil in sončne kreme, se koža opeče ali pa porjavi. Ampak zakaj, bo koža ene osebe vedno lepo porjavela, medtem ko se bo nekdo drug skrival pred vsakim žarkom sonca, saj ni možnosti, da bo kadarkoli lepo porjavel, brez da bi prej doživel hude opekline? Vse je odvisno od količine melanina v koži oziroma celic melanocit, ki le tega proizvajajo. Melanin je zaščitni pigment v koži, ki daje koži temnejšo barvo. Temno polti ljudje imajo v koži več melanina in melanocit v primerjavi s svetlo poltimi.
Ko se sončni žarek absorbira v kožo povzroči poškodbo kože, melanocite začnejo proizvajati več melanina, da bi zaščitile kožo pred nadaljnimi poškodbami in s tem kožo še potemnijo. Pri svetlopoltih ljudeh, pa melanin nastaja počasneje, zato njihova koža raje pordeči zaradi nastalih poškodb.
Koža pa za zaščito pred UV žarki uporablja še zadebelitev rožene plasti, ki se pojavi po nekaj dneh ponavljajočega sončenja. Deloma jo ščitijo tudi antioksidanti npr.betakaroten.
Včasih, če se opečena koža ne odlušči, le ta porjavi, vendar pa se nikakor ne smete prepustiti ideji, da boste pridobivali želeno porjavitev z opeklinami, saj je takšno početje absolutno prenevevarno za vaše zdravje.
SIMPTOMI SONČNI OPEKLIN:
-rožnata ali rdeča koža,
-koža je na otip topla ali vroča,
-pojavi se boleča in občutljiva koža,
-prekomerno potenje,
-pojavijo se mehurji, ki so lahko tudi polni tekočine,
-srbečica na mestu opekline,
-glavobol, slabost, povišana telesna temperature in slabo počutje (pri večjih hudih opeklinah).
ZDRAVLJENJE SONČNIH OPEKLIN:
Pri zdravljenju sončnih opeklin je nujno telo ohladiti na normalno telesno temperature in vlažiti kožo, da nadomestimo izgubljeno tekočino in pospešimo obnavljanje kože, hkrati pa ne smemo pozabiti tudi na hidracijo telesa, zato je zelo pomembno, da pijemo ogromno tekočine, da nadomestimo izgubljeno vodo in elektrolite iz telesa ter preprečimo dehidracijo.
Privoščite si hladen tuš ali kopel večkrat na dan. Kožo nato na rahlo osušite z mehko brisačo s tapkanjem. S tem kože ne boste popolnoma obrisali in ji tako povrnili nekaj svežine. Še bolje pa bo, če boste vodo ujeli in obdržali na koži tako, da boste čeznjo namazali losjon ali vlažilno kremo.
Nujno pa morate biti previdni, če se vam na koži pojavijo mehurji, ki so znak opeklin druge stopnje. Pustiti jih morate pri miru, saj pomagajo koži, da se bo ta hitreje zacelila, hkrati pa poškodbo ščitijo pred infekcijami.
Naravne sestavine proti opeklinam iz vaše kuhinje
Če vaša opeklina ni prehuda, boste z naslednjimi izdelki pospešili, da se bo vaša koža hitreje obnovila.
  1. OVSENI KOSMIČI-dokazano pomagajo pri srbeči, suhi koži in zmanjšajo vnetje pri opečeni koži. Ovsene kosmiče zmlejte v mešalniku, da dobite enakomerne delce. Skodelico zmletih ovsenih kosmičev dodajte v toplo (ne vročo!) kopel in uživajte v kopeli.
  2. MLEKO- pomaga pri ohlajanju kože in zmanjšanju bolečine. Uporabite ga lahko tako, da namočite vato ali krpo v hladno mleko ter nanesete direktno na opečeno kožo. Lahko pa dodate skodelico mleka v hladno kopel. Dobro je če uporabite polnomastno mleko, saj boste s tem imeli več koristi iz naravnih komponent maščob.
  3. ČRNI ČAJ- ni samo odlična zdrava pijača ampak pripomore pri zmanjšanju rdečice in pospeši proces okrevanja kože. V lonec namočite nekaj vrečk črnega čaja in počakajte, da voda dobro počrni. Nato vanj namočite vatirano krpico in nanesite na poškodovano kožo in ne izperite. Taninska kislina v čaju, ki mu daje temno barvo, bo oskrbela kožo in ji vrnila svežino.
  4. JOGURT- Vsebuje probiotike in mlečno kislino, ki zmanjšajo rdečino ter zmehčajo kožo. Izberite polnomasten, navaden jogurt in ga preprosto nežno nanesite na opečene dele kože. Pustite 10 minut in sperite.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text]

Seveda se je vedno najbolje na prvem mestu izogniti opeklinam, a vseeno se ni zdravo popolnoma skriti sončnim žarkom, zato vam priporočamo, da se ustrezno zaščitite, in jeste hrano bogato z likopenom, omega 3 maščobnimi kislinami in telesu pomagate, da se bo lažje zaščitilo.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text]

5.ALOE VERA IN KOKOSOVO OLJE- Ko je koža opečena, nujno potrebuje vlaženje. Uporabite lahko gel aloe vere ali pa njen list, ki ga lahko hranite v hladilniku ali zmrzovalniku in s tem še dodatno ohladite kožo. Lahko pa uporabite čisto kokosovo olje ali maslo in preprečite nadaljno izhlapevanje vode iz kože.
Kožo pa nahranite tudi od vznotraj tako, da jeste veliko sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode, kot so pomaranče, lubenice (vsebujejo kar 92% vode), kumare in pijete ogromne količine vode in napitke, ki z visoko vsebnostjo elektrolitov, kot je kokosova voda. Med okrevanjem se izogibajte alkoholu in sladki hrani saj lahko povečajo oteklino in podaljšajo čas okrevanja.
Kako preprečiti škodljive učinke UV žarkov:
-Zavedajte se, da zdravega sončenja ni, tudi porjavelost pomeni poškodbo kože,
-otrok mlajših od 1 leta, ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom, ampak jih zaščitite z oblačili in pokrivali. Starejšim od 6 mesecev pa lahko na nezaščitene dele telesa nanesete tudi izdelek za sončenje.
-Ne izpostavljajte se sončnim žarkom med 11. in 16. uro, ko so sončni žarki najmočnejši.
-Sončno kremo nanesite na telo 30 minut pred izpostavljanjem sončnim žarkom in uporabite zadostno količino, to je za odraslo osebo približno 35g oz. 6 polnih kavnih žličk.
-Nanos kreme ponovite najmanj vsaki 2 uri oziroma takoj po kopanju, obilnem potenju ali brisanju z brisačo.
-uporabljajte sončna očala z oznako CE in 100% zaščito pred sončnimi žarki.
-Če uporabljate na koži še druge izdelke najprej nanesite podlago ali vlažilno kremo, nato izdelek za sončenje in na koncu ličila.
-Po sončenju na kožo nanesite izdelek za vlaženje kože,
-Vsaj enkrat mesečno preglejte svojo kožo, zelo pozorni bodite, tisti z veliko kožnimi znamenji.
-Ne pozabite na hidracijo telesa z brezalkoholnimi pijačami.
-Jejte velike količine hrane, ki vsebuje vitamina C in E: citrusi, brokoli, oreščki (mandlji, sončnična semena), paprika…Hrano z betakarotenom: korenje, sladek krompir… Antioksidant likopen, ki ga najdemo v paradižniku in lubenici ter ribje olje, ki je bogato z omega 3 maščobnimi kislinami.
ZAKLJUČEK
Če se pojavi opeklina, ki z mehurji pokriva več kot 15% vašega telesa, imate povišano telesno temperaturo in znake dehidracije več kot dva dni morate obiskati zdravnika.
Seveda se je vedno najbolje na prvem mestu izogniti opeklinam, a vseeno se ni zdravo popolnoma skriti sončnim žarkom, zato vam priporočamo, da se ustrezno zaščitite, in jeste hrano bogato z likopenom, omega 3 maščobnimi kislinami in telesu pomagate, da se bo lažje zaščitilo.
Pri blažjih opeklinah, pa si lahko pomagate z mlekom, jogurtom, kokosovim oljem, črnim čajem, aloe vero in drugimi sestavinami, ki jih boste z lahkoto našli v svoji hiši.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close
Sign in
Close
Cart (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.